fbpx

1ο Μαθητικό Συνέδριο

1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός 2021:

«Δημιουργίες Πολιτισμού»

Θέμα: «H Πολιτιστική Κληρονομιά της πατρίδας μας, της Ευρώπης και η αξία της προστασίας της».
Οι Δημιουργίες Πολιτισμού είναι μία αφορμή ώστε οι μαθήτριες και οι μαθητές της ημεδαπής και της αλλοδαπής να εκφρασθούν δημιουργικά και καλλιτεχνικά μέσω της ζωγραφικής, της λογοτεχνίας και της ποίησης, της φωτογραφίας, της δημιουργίας κόμικς και της δημιουργίας video.

Σκοπός μας είναι να δοθεί στις μαθήτριες και στους μαθητές η ευκαιρία και η δυνατότητα να αναζητήσουν και να αναδείξουν τις δεξιότητές τους στην καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση, να επιβεβαιώσουν τη διαχρονική αξία της τέχνης και να συνειδητοποιήσουν την αξία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου μας.

Δελτίο Τύπου 29 Φεβρουαρίου 2020

Όπως έχετε ασφαλώς ενημερωθεί δυστυχώς συνέβη το αναπάντεχο: Tο Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την «προσωρινή αναστολή οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών σε όλες τις χώρες του εξωτερικού». Επομένως το Συνέδριό μας, που είχε προγραμματισθεί για τις 11-15 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Δυστυχώς ο κορονοϊός -ίσως και ο ανθρώπινος πανικός- αποδείχθηκαν ισχυρότεροι παράγοντες από τις προσδοκίες όλων μας. Να είστε βέβαιες και βέβαιοι ότι καταλαβαίνουμε πλήρως την πίκρα των παιδιών αλλά και την δική σας. Να είστε όμως περισσότερο σίγουρες και σίγουροι ότι η δική μας πίκρα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Οφείλουμε να καταθέσουμε προς όλους ότι η μέχρι τώρα ανταπόκρισή σας υπήρξε συγκινητική αλλά και ευεργετική! Θέλουμε από τα βάθη της καρδιάς μας να σας ευχαριστήσουμε γι’ αυτό.
Φυσικά το ερώτημα που έρχεται στο μυαλό και στα χείλη όλων είναι ένα: «και τώρα τι κάνουμε;»
Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα είναι απολύτως ρευστά και απροσδιόριστα. Είναι πολύ νωρίς για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, ωστόσο υπάρχουν κάποιες απαντήσεις που θέλουμε να σάς δώσουμε. Σάς παρακαλούμε να παρακολουθήσετε τις σκέψεις μας και ελπίζουμε και στις δικές σας σκέψεις ως ανατροφοδότηση.
Η πρώτη και σημαντική, νομίζουμε, απόφασή μας είναι ότι το Συνέδριό μας ΔΕΝ ακυρώνεται.
Το Συνέδριό μας αναβάλλεται για μεταγενέστερη χρονική περίοδο.
Ο ακριβής προσδιορισμός του χρόνου αποτελεί μία άλλη αρκετά δύσκολη «άσκηση», η οποία, όπως κάθε άσκηση, έχει τα δεδομένα της:
• Πότε θα αρθεί η αναστολή των εκδρομών από το Υπουργείο;
• Πότε αυτό καθαυτό το φαινόμενο του κορονοϊού θα μηδενισθεί, ώστε να ηρεμήσουν ψυχολογικά τα παιδιά, οι γονείς και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί;
• Ποιες είναι οι διαθέσιμες ημερομηνίες μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς στις οποίες θα μπορούσε να προγραμματισθεί το Συνέδριο.
Δυστυχώς στα δύο πρώτα από τα τρία παραπάνω ερωτήματα κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση προς το παρόν. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ωστόσο ότι η αναστολή αυτή δεν μπορεί να αρθεί μέσα σε 10 ή 15 ημέρες. Εκτιμούμε ότι ακόμα και αν υλοποιηθεί το αισιόδοξο σενάριο και σε 15 ημέρες τελειώσουν όλα με θετική κατάληξη, η ψυχολογική επιβάρυνση θα είναι τέτοια που δύσκολα θα μπορέσουμε να τοποθετήσουμε μία ημερομηνία πριν το Πάσχα.

Η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα είναι στις 27 Απριλίου. Απομένουν δύο εβδομάδες, μέχρι την καταληκτική από τη νομοθεσία ημερομηνία εκδρομών εξωτερικού, μέχρι την λήξη των μαθημάτων των Λυκείων (γύρω στις 20 Μαΐου).
Η πρώτη εβδομάδα, 27/4 – 2/5, περιλαμβάνει την Πρωτομαγιά, μία ημέρα που δεν ενδείκνυται. Απομένει λοιπόν μόνο η επόμενη εβδομάδα 4 – 10 Μαΐου. Η εβδομάδα αυτή είναι μία σκέψη μας. Χωρίς να είμαστε πολύ αισιόδοξοι, ελπίζουμε να έχει λήξει όλο αυτό το θέμα με τον ιό, να έχει προκύψει η άρση της αναστολής και να υπάρχει χρόνος για την διεκπαιρέωση των «γραφειοκρατικών» υποχρεώσεων των σχολείων.
Αν δεν υλοποιηθεί το σενάριο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε την επόμενη σχολική χρονιά και πιο συγκεκριμένα τους μήνες Οκτώβριο ή πολύ νωρίς το Νοέμβριο.
Σας δηλώνουμε ότι θα παρακολουθούμε το θέμα κάθε λεπτό της ώρας ώστε έγκαιρα να αποφασίσουμε. Εφόσον τις επόμενες λίγες εβδομάδες του Μαρτίου υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη που θα βοηθήσει στη λήψη μίας ασφαλούς απόφασης θα ενημερωθείτε σχετικά.
Μέχρι τότε σάς παρακαλούμε να έχουμε και τις δικές σας σκέψεις και ιδέες. Μη διστάσετε ούτε στιγμή να μας στείλετε μήνυμα με τον προβληματισμό σας ώστε να εμπλουτισθεί όσο περισσότερο γίνεται ο διάλογός μας.
Κλείνουμε με ένα τεράστιο «Ευχαριστώ» προς όλες και όλους. Σας παρακαλούμε να μεταβιβάσετε στα παιδιά την αγάπη μας και μία μεγάλη αγκαλιά από όλους μας.

H Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Φόρμα Ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα για να ενημερώνεστε εγκαίρως για τα νέα Μαθητικά Συνέδρια της ΕΛ.Ε.ΜΑ.ΣΥΝ.
* απαραίτητα πεδία

Επιθυμείτε να ενημερώνεστε για τα Μαθητικά Συνέδρια της ΕΛ.Ε.ΜΑ.ΣΥΝ;

Υπό την Αιγίδα του
Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης

Σε συνεργασία με το
Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης